Yüksek Lisans

architecture-berlin-brandenburg-gate-53146

ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ

Almanya’da yüksek lisans ışıl ışıl bir gelecek vadediyor. Özellikle her alanda sayısı 17.000’i bulan bölüm çeşitliliği yüksek lisans adaylarına hiçbir ülkede bulunmayan geniş bir seçenek sunmaktadır. Master eğitiminin teoriği pratiğe geçirmenin bir kapısı olarak dizayn edilmesi Almanya’yı bu konuda cazip hale getiren önemli etkenlerden olup, burada eğitim alanlara oldukça yararlı meslek deneyimleri vermektedir. Öte taraftan, Almanya’da yüksek lisansın sağlamış olduğu güzel bir gelecek vaadinden hiç söz etmeye gerek yok. Yine burada yüksek lisansın ücretsiz oluşu ve karşılanabilir bir hayat maliyetinin olması da Almanya’da yüksek lisansı eşsiz hale getiriyor.

1-      Üniversite ve bölüm seçimi

Burada gelecek planınıza uygun arayıp da bulamayacağınız bir bölüm yok. 17.000 bölüm seçeneğiyle adeta eşsiz bir eğitim cenneti. Sadece yapmanız gereken size uygun bölümün yanı sıra eğitim göreceğiniz şehir, üniversite ve dönemi belirlemeniz.

2-      Kabul için gerekli şartların karşılanması

Öncelikle kabul için gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Her bir üniversitenin kabul için gereklilikleri farklı farklı olduğu gibi aynı üniversite farklı bölümlerin de gereklilikleri değişebilmektedir. Bu nedenle yüksek lisans yapılmak istenen bölümün gereklilikleri dikkatli bir şekilde araştırılıp yerine getirilmesi gerekmektedir. Ufak bir ayrıntının yerine getirilmemesi başvurunun reddi ile sonuçlanabilmektedir.

3-      Eğitim dili

Almanya’da, Almanca yüksek lisans eğitimi alabileceğiniz gibi çok sayıda bölümde İngilizce eğitim de alabilirsiniz. Bunların bir kısmı tamamen İngilizce iken bazı bölümler iki dilde yani kısmen Almanca ve kısmen İngilizce eğitim vermektedirler. Dil yeterliliği üniversiteden üniversiteye değiştiği gibi bölümden bölüme de farklılık göstermektedir. Örneğin sosyal bölümlerde gerek Almanca gerekse İngilizce için TestDaF, DSH, IELTS ve TOEFL gibi sınavlardan yüksek puanlar aranmaktayken fen bilimlerine ve matematiğe dayalı bölümler bu konuda daha hoşgörülüler.

4-      Kabul almak için başvuru aşaması

Gerekli tüm belgeleri temin ettikten sonra sıra kabul almak için başvuru yapmaya geldi. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de süresinde başvurunuzu yapmaktır. Almanya’da başvurular Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları için istisnaları olmakla birlikte kış dönemi için 15 Temmuz’a kadar, yaz dönemi için ise 15 Ocak’a kadar yapılabilmektedir. Bir kısım üniversiteler belgelerin doğruluğu ve adayların yeterliliğini belirlemek için uni-assist isimli bir kurumu aracı olarak kullanmakta iken diğer bir kısmı ise doğrudan kendisine başvuru yapılmasını aramaktadırlar. Doğrudan başvuru alanların da bir kısmı online başvuru yanında fiziki olarak da belgelerin kendisine ulaşmasını istemektedirler.

Kabul için başvuru yapıldıktan sonra sonuç yada sonuçların beklenmesi sürecinde vize için gerekliliklerin yerine getirilmesi ve Almanya’da eğitim yaşamı için, sağlık sigortası, duruma göre garantör bulunması ya da bloke hesap açılması, kalacak yer hakkında bilgilerin toplanması gibi konularda hazırlıklar yapılması tavsiyelerimiz arasındadır.

5-      Maddi yeterliliğin ispatı

Almanya’da yüksek lisans yapmanın önemli şartlarından biri de maddi yeterliliğin ispatıdır. Bu konuda genel olarak iki yöntem kullanılmaktadır. Biri bloke hesap açma, diğeri ise garantör teminidir.

Bloke hesap, Alman hükümetince her yıl belirlenen bir yıllık tahmini yabancı öğrenci geçim standardına göre hesaplanan bir meblağın banka hesabına bloke edilip her ay 1/12 sinin serbest bırakılması yani bankadan çekilebilir olmasını sağlayan bir hesap türüdür. Bu meblağ aylık 720 Euro yıllık ise 8.640 Euro’ya karşılık gelen bir para miktarıdır.

Garantör temini ise Almanya’da oturumu bulunan ve medeni hal ve çocuk sayısı dikkate alınarak Alman hükümetince belirlenen gelir düzeyinin üzerinde kazancı olanların Almanya’da öğrenim görecek kişiye bir nevi kefaletinin belgeleyen bir belgenin yabancılar polisinden alınmasıdır. Garantör olacak kişi; bekar ise, asgari olarak 2170, evli bir çocuklu ise 3010, evli ve bir çocuklu ise 3527, evli 2 çocuklu ise 3767, evli ve üç çocuklu ise 3957, evli ve 4 çocuklu ise 4100 Euro gelir düzeyine sahip olması gerekmektedir. 

6-      Visenin alınması

Almanya’da eğitime başlamanın son şartı 90 günün üzerinde olan ve Ulusal vize sınıfında bulunan öğrenci vizesinin alınması için ilinizin bağlı bulunduğu Alman Konsolosluğuna iDATA vasıtasıyla randevu alıp başvurmak. Maalesef Ülkemizde vize başvuruları sırasında dolandırıcılık işlemleri çok sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle sizden vize ücreti isteyen kişilere kesinlikle itibar etmeyin, çünkü ulusal vize harçları diğer vize türlerinden farklı olarak konsoloslukta bizzat elden ödenmektedir. iDATA sadece 7,8 Euro bir meblağın randevu için hesabına yatırılmasını istemektedir. Bu arada ne kadar erken başvuruda bulunursanız istediğiniz gün ve saatte randevu alma ihtimalinizi artırırsınız. Yine vize görüşmesinden sonra genel olarak talebin reddi konusundaki sonuçlar 1 ila 15 gün arasında gelmekte iken vize talebinin kabulü konusundaki sonuçlar ise 2 hafta ila yaklaşık 6 hafta arasında size bildirilmektedir. Ancak 4 hafta içinde sonuç alamazsanız ilgili konsolosluktan sonuç hakkında bilgi talebinde bulunmanızı bir eksiklik olup olmadığını araştırmanızı tavsiye ederiz. Yukarıda dile getirdiğimiz süreler dikkate alındığında kendinize uygun bir takvim oluşturma konusunda bütün olasılıkları gözden geçirmeniz sömestr başlangıcına yetişmeniz açısından önemlidir.

 

 

castle-4126058_1280